INVESTITII pe timp de criza:

"Acum este o oportunitate de a investi in imobiliare pentru cei care sunt dispusi sa-si asume riscuri. Din ceea ce vad eu, diverse tipuri de investitori au inceput sa se intereseze de piata romaneasca. Ei asteapta sa se mai linisteasca apele pe pietele financiare internationale si sa inceapa sa investeasca. In urmatorii 2-3 ani investitorii se vor axa in primul rand pe spatiile comerciale, apoi pe spatiile de birouri, pe cele industriale si in cele din urma pe sectorul rezidential”, a declarat analistul imobiliar, Ion Radu Zilisteanu pentru Bloombiz.ro.



Investitiile pe Bursa

Specialistii de pe piata de capital atrag atentia asupra faptului ca in prezent, actiunile se tranzactioneaza la preturi mult mai mici comparativ cu preturile la care se tranzactionau in urma cu 2-3 saptamani.

 “In momentele de panica ale pietei e bine sa faci achizitii fara sa implici emotiile in tranzactionare sau in activitatea de investitie intrucat acestea duc la pierderi insemnate.

Daca discutam de o investitie pe termen lung, investitia in actiuni e buna. Pe termen scurt, insa, tinand cont de criza datoriilor suverane din Europa,  as recomanda o expunerere mai redusa in zona de actiuni”, a declarat Gabriel Aldea, director Front Office Intercapital Invest.

Investitorii cu apetit la risc pot cumpara in aceasta perioada. Potrivit lui Aldea, in momentul de fata exista o aversiune fata de investitia in actiuni datorita faptului ca recesiunea mai are inca un moment de rabufnire.

Pe de alta parte, presedintele Pioneer Asset Management, Florin Dolea este adeptul investitiilor in momentul in care pietele scad.

“La momentul actual, am putea investi in societati solide, diversificate, cu un business stabil si cu putine sanse de a fi afectate. Daca factorii ce determina aceasta scadere de pe bursa nu au o influenta semnificativa asupra societatilor cotate, atunci e un moment bun de a investi”, a declarat pentru Bloombiz.ro, Florin Dolea.

Investitia pe bursele externe, riscanta pentru romani

Brokerii atrag atentia asupra faptului ca exista anumite conditii pentru a investi pe pietele externe.

“In primul rand, capitalul initial trebuie sa fie de cel putin 10.000 de euro.

Apoi, un investitor local care vrea se extinda pe pietele externe va trebui sa tina seama de expunerea pe o moneda. In momentul in care cumpara actiuni din SUA, pretul va fi in dolari. De aceea, investitorul trebuie sa tina cont de faptul ca este expus la diferenta de curs valutar, a subliniat Gabriel Aldea.

Reprezentantul Intercapital Invest spune ca pe pietele externe informatiile despre companiile listate sunt greu de urmarit spre deosebire de bursa locala. De aceea, investitorii care isi doresc sa cumpere actiuni pe bursele externe trebuie sa fie dispusi sa aloce mai mult timp.

“Unui investitor incepator nu i-as recomanda sa faca investitii pe pietele externe. I-as recomanda in prima faza sa cumpere actiuni pe bursa autohtona pentru ca aici dispune de mai multe informatii. Dupa o perioada de acomodare si daca dispune de capitalul necesar, poate investi si pe pietele externe.

Investitiile in franci elvetieni

“Tinand cont de faptul ca traversam o perioada cu incertitudini ridicate, as avea in vedere expunerea pe franci elvetieni, yeni japonezi sau coroane norvegiene. Sunt monede bune in perioade de criza”, a precizat reprezentantul Intercapital Invest.

Investitia in franci elvetieni este de fapt o protectie a banilor, insa fiecare investitor trebuie sa tina cont de faptul ca poate sa fie foarte volatila cotatia acestor monede.

Investitia in franci elvetieni, spune specialistul, e legata direct de criza pe care o traversam si de efectele ei. De aceea, pe o perioada de 30 de ani cei care vor investi in franci elvetieni vor pierde, subliniaza Aldea.

“Aceasta criza isi va gasi rezolvarea in urmatorii 5 ani, de aceea pe o perioada de 30 de ani, oamenii vor reveni la alte monede si nu vor mai dori sa-si pastreze banii in franci elvetieni.

In urmatoarele doua decenii, eu pariez tot pe dolarul american pentru ca cea mai mare parte a schimburilor comerciale se fac in dolari”, a subliniat brokerul.

Investitiile in aur

Aurul a reprezentat intotdeauna un refugiu in momentele de criza si a avut o tendinta de crestere din 2009  pana prezent, ajungand la peste 1700 de dolari/uncie.

De aceea, una din alternativele investitionale in perioada imediat urmatoare, pe termen mediu si lung este investitia in aur, potrivit specialistilor intervievati de Bloombiz.ro.

“Dintre toate alternativele investitionale pe care le are la dispozitie acum un investitor, pe o perioada lunga de 30 de ani, cele mai profitabile vor fi probabil investitiile in actiuni si in aur.

Pretul aurului va creste atat vreme cat efectele crizei actuale vor fi resimtite, pentru ca aurul e considerat un refugiu in momente de criza. In clipa in care criza va trece, investitorii vor parasi aurul si se vor indrepta spre actiuni”, precizeaza reprezentantul Intercapital Invest.

Pe de alta parte, presedintele Pioneer AM este de parere ca in aceasta perioada investitia in aur devine din ce in ce mai riscanta.

“Daca pietele se mai linistesc si daca vor primi semne bune din SUA, e foarte posibil ca pretul aurului sa scada”, a subliniat Florin Dolea.


In opinia acestuia, cel mai bun moment de a investi in aur e acela cand incep sa apara semnale negative cu privire la economie. Cel mai bun moment de vanzare e atunci cand incep sa apara semnale de redresare.

“Daca pietele isi vor reveni, investitorii se vor reorienta catre pietele clasice si nu vor investi in aur. Un nou moment bun de investitii in aur va fi la inceputul unei noi crize”, a mai afirmat Florin Dolea.

Investitia in imobiliare

Investitiile care infloresc pe timp de criza sunt cele facute de asa-numitele “fonduri de criza”, fonduri de risc mare care vaneaza oportunitati prin toata lumea, spune analistul imobiliar, Ion Radu Zilisteanu.

Dezvoltatorii care au cumparat teren la inceputul lui 2008 risca sa isi amortizeze investitia mult mai greu. Respectiv, daca pretul terenului s-a injumatatit si e la 35-40% din investitie, dezvoltatorul nu-si va mai recupera banii decat in 25 de ani.

In opinia specialistului in imobiliare, pe piata se afla investitorii care profita de criza si care isi doresc sa cumpere terenuri acum cat pretul se afla jos. In plus, constructiile in aceasta perioada se pot dovedi avantajoase intrucat preturile materialelor sunt mult mai mici decat inainte de criza, iar manopera de constructie este mai accesibila.

“Acum este o oportunitate de a investi in imobiliare pentru cei care sunt dispusi sa-si asume riscuri. Din ceea ce vad eu, diverse tipuri de investitori au inceput sa se intereseze de piata romaneasca. Ei asteapta sa se mai linisteasca apele pe pietele financiare internationale si sa inceapa sa investeasca”.

 “Orice investitor care ar veni in Romania acum ar constata ca exista un stoc imens de cladiri rezidentiale care trebuie sa fie absorbite de piata.

De aceea, in urmatorii 2-3 ani investitorii se vor axa in primul rand pe spatiile comerciale, apoi pe spatiile de birouri, pe cele industriale si in cele din urma pe sectorul rezidential”, a declarat Ion Radu Zilisteanu pentru Bloombiz.ro.

In opinia acestuia, investitorii mici se orienteaza spre a construi si a vinde rapid, iar cei mari, cu experienta, isi vor obtine veniturile din inchiriere.

Articol realizat de Oana Dumitroiu