Mii de romani continua sa se mute lunar in Prima Casa






In ciuda criticilor care i-au fost aduse de unii politicieni, programul Prima Casa aduce vesti bune pentru tot mai multi romani. Pana la mijlocul lui noiembrie, aproape 8.000 de familii au primit OK-ul Fondului de Garantare pentru a putea sa-si cumpere sau sa inceapa constructia locuintei mult-visate, in conditii de finantare acceptabile.


In octombrie si in prima jumatate a lui noiembrie, ritmul de primire al dosarelor de catre Fondul de Garantare a ramas relativ constant. Oficialii FNGCIMM afirma ca primesc zilnic un numar de 100-150 de dosare, ceea ce arata ca exista inca foarte multi romani interesati de oportunitatile pe care le ofera programul Prima Casa.


Numarul solicitarilor de garantare primite de Fondul de Garantare a depasit 8.300, din care aproape 8.000 au fost solutionate favorabil. Diferenta o reprezinta dosarele aflate in analiza sau care nu contin documentatia completa.


Valoarea solicitarilor de garantare a depasit 330 milioane euro, in crestere cu aproximativ 50% fata de inceputul lunii octombrie. Media garantiilor acordate se mentine in jurul valorii de 41.000 de euro.


Bucurestiul si apartamentele de 2 camere domina topul tranzactiilor

Din punct de vedere al numarului de solicitari de garantare primite de FNGCIMM, se detaseaza Bucurestiul, care impreuna cu judetul Ilfov cumuleaza aproximativ 36% din total.


Clujul si Timisul raman, la fel ca si la inceputul lui octombrie, pe locurile 2 si 3, cu aproximativ 7%, respectiv 5%. Urmeaza un pluton de cinci judete – Brasov, Constanta, Iasi, Prahova si Sibiu care detin intre 3 si 4% din solicitarile de garantare, si unul de trei care se plaseaza imediat sub nivelul de 3% - Arges, Bihor si Dolj.


Locuintele de doua camere sunt preferate de 46% dintre beneficiarii programului Prima Casa, urmate de cele de 3 camere – 22% si de garsoniere – 13,5%. Nu putini sunt si cei care au folosit garantia statului si pentru achizitia de case sau de apartamente cu 4 sau chiar 5 camere – 18,5%.


Creste ponderea locuintelor noi si a garantiilor pentru constructii

La lansarea programului, au fost voci care au afirmat ca beneficiarii programului Prima Casa vor opta, in special din cauza limitarii valorii garantiei, pentru locuinte vechi, situate in orase mici sau mijlocii.


Realitatea tinde insa sa-i contrazica pe zi ce trece. In primul rand, tranzactiile sunt dominate, asa cum s-a putut observa, de Bucuresti si marile orase. In al doilea rand, ponderea locuintelor construite dupa 2008 s-a majorat destul de mult in ultima perioada – de la 25% la inceputul lui octombrie pana la 28% in prezent. In plus, a crescut si numarul promisiunilor de garantare pentru constructii noi – de la aproximativ 3% la peste 5%.


Consolidarea tendintei de achizitie sau de constructie a locuintelor noi vine pe fondul continuarii scaderii generalizate a preturilor proprietatilor imobiliare si a materialelor de constructii. Pe de alta parte, confruntati cu riscul de a ramane cu casele construite si de a nu a mai avea cui sa le vanda, si dezvoltatorii de proiecte imobiliare au inteles ca un profit mai mic este de preferat unei posibile pierderi, si au redus preturile.


Cifrele arata ca programul Prima Casa incepe sa se apropie tot mai mult de un real succes. Iar in conditiile in care costurile de finantare pentru clientii obisnuiti se mentin mult mai ridicate, iar majoritatea bancilor – in ciuda crizei – se incapataneaza sa nu renunte la nivelurile exagerate ale comisioanelor de rambursare anticipata pe care le percep clientilor, statul are obligatia sa-i sprijine si in 2010 pe cei care se afla in fata primului acoperis deasupra capului in calitate de proprietari.


 

 

 16-11-2009                                      sursa :www.conso.ro